El sot de la masia

La masia del jardí Botànic històric és un edifici singular construït els anys vint per a l’exposició universal del 1929. La remodelació de la muntanya de Montjuïc iniciada l’any 1915 i l’arranjament dels sots de la Foixarda, van situar en aquesta fondalada una granja de la ramaderia catalana per  a l’exposició.

GANADEROS

El bestiar  porcí, boví, caprí, aviar i vacu, eren representats al llarg de l’exposició amb mostres de moltes activitats, des de la restauració fins a la matança del porc. Actualment el trobem representat en els petits capitells de les finestres de la façana.

granjapano

Tota la fondalada de la pedrera era ocupada per diferents edificacions, estables, coberts, espais de bestiar, que il·lustraven als visitants la vida a les masies i cases pairals catalanes al voltant del bestiar i l’activitat agrícola i ramadera.

masia per restaurant 1929jpg

L’activitat de restauració i l’espai de passeig per la granja

granja 3

 

 

 

 

Vista general de la masia i les edificacions de la granja amb una font central

pavello ramaders CEE expo1929

fondalada masia II CEC 1929

 

 

 

 

 

u

matança

La matança del porc era una activitat molt popular a l’època…

vaca

Acabada l’exposició universal , la masia passà a servir com espai per a jardiners del jardí botànic. Coneguda com la casa del guarda, fou espai fins al 1987 per al jardí Botànic de Barcelona, un hivernacle, obrador, espai de viver i manteniment de plantes.

masia 1982

Col·leccions de plantes i d’estudis botànics i científics de l’Institut Botànic de Barcelona  es realitzaven en la masia i en els espais annexos. Premsat de plantes d’herbari, armaris de secat de llavors, espai d’eines per als jardiners….

Fins l’any 1987, que el jardí Botànic tancà per poder realitzar les obres d’adequació de les escales mecàniques dels Jocs olímpics del 1992. En aquell temps la masia ja estava en un estat delicat, donada la senzillesa de la seva construcció i els molts anys que portava sense remodelació ni grans manteniments. Durant aquest temps del 1993 al 1999 l’Associació d’Amics del jardí Botànic va ajudar a mantenir la masia fent algunes activitats i trobades  i els espais del jardí Botànic, on tot i estar tancat va acollir moltes plantes que arribaven d’arreu del món per al nou jardí botànic i trobaven en el sot de la masia un espai d’aclimatació i espera fins a ser trasplantades al nou jardí darrer al’estadi olímpic. Per evitar la seva caiguda primer es va refer la teulada  i reforç dels fonaments de la casa per evitar els seus moviments, en un primer projecte promogut per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

Amanides a la festa de fi de curs Juny 1.999

masia-1999.jpg

Moltes plantes del nou JBB es van aclimatar en els terrenys de la masia.

masia umbracle 3

 

Va ser l’any 2000 i 2001 que amb l’ajut de l’ICUB i els Fons social europeu a través d’una escola taller de Barcelona Activa es va poder refer tot l’edifici, es va enderrocar l’antic hivernacle, refer el forjat de la primera planta, parets i finestres, i es va fer de nou la terrassa que amenaçava ruina , junt amb  tota la façana principal i laterals. El 2001 la masia va quedar quasi restaurada pendent d’alguns elements interiors.

paret 1er planta 2

Desmuntant hivernacle 6

estructura1.jpg

masia-2001.jpg

Reparant la primera planta parets i finestres, desmuntant l’hivernacle, arreglant exteriors, refent la façana i la terrassa…

masia-2005.jpg

la masia restaurada en part, va ser utilitzada per l’associació d’Amics del jardí Botànic a partir del 2003, on van començar a desenvolupar activitats, exposicions, tallers, cursos …molta activitat que portaria al 2010 a iniciar un projecte d’hort etnobotànic per a recuperació de llavors que encara trobem avui en dia.

1

2

L’associació d’Amics del jardí Botànic desenvolupa també actes, exposicions i activitats de promoció del jardí Botànic.

2010_fes-pri_15

IMG_20161217_134122

Tots els diumenges de l’any la masia acull al seu entorn la jugatecambiental del JBH promocionada per l’Area metropolitana de Barcelona, que apropa els més petits i les famílies al coneixement del medi ambient i de les plantes amb especial atenció.

 

IMG-20170326-WA0039

20170305_121225

Si voleu descobrir més curiositats del sot de l’estany seguiu aquest enllaç